Uppdaterad 2006-05-24 09:05

 

 Tunaforsnytt                                        Klas Adsell                                              

Nyköpingsvägen 33    Se-616 33 ÅBY                                            Länsrätten

Tunaforsnytt@telia.com                                                                Länsstyrelsen

klas.adsell@telia.com                                                                       

Mobil 073-2029961 Tel  011-69500  Fax 011-69500                     581 86 Linköping

http://www.tunaforsnytt.se                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

ÅBY den 5 aug 2004

 

Överklagande av Länsstyrelsens beslut258-13685-03 2004-07-02. se även överklagande av Länsstyrelsens beslut258-5716-03, 2004-07-02

Handläggningen vid Länsstyrelsen har tagit mycket lång tid. Jag har blivit informerad om att det berott på vakanser och sjukdom. Jag har accepterat och godkänt detta, men ber Länsrätten om förtur i detta ärende, så att vi kan få ett avslut i ärendet.

Yrkande:

Att Norrköpings kommun skall följa de lagar och rekommendationer som beslutats av EES-staterna. De anger bl.a. att man skall sträva efter samma bedömning för att utfärda parkeringstillstånd i alla EES-stater och naturligtvis i hela Sverige. Med anledning av att Norrköping är en utpräglad arbetarstad, så har naturligtvis Norrköping fler funktionshindrade än riks genomsnittet. Jag yrkar därför på att Norrköping ska ha fler parkeringstillstånd än riksgenomsnittet. Jag yrkar också att medicinska utredningar ska göras av medicinskt utbildad personal. Det yrkas också att kollektivtrafiken skall informera om man ändrar på tolkningar av samma lagstiftning och svarar den sökande på hans eller hennes frågor om vem som ändrat på tolkningen av gällande regler. Det yrkas också att eftersom kollektivtrafikens chef Roland Leonardsson och handläggaren Inger Viström inte själva besvarar på mina frågor. Av den anledningen har jag begärt att kollektivtrafiknämnden svarar bilaga 3. En del av frågorna kräver jag att handläggaren egenhändigt undertecknar. Får Kammarrätten inget rakt svar, måste min version gälla. Speciellt när jag framför grava anklagelser mot flera tjänstemän, som skulle kunna leda till en förtalsprocess om det jag anger inte vore helt korrekt.

 

Bakgrund:

Bakgrund kopia nr 1 anger i kort vad som hänt.

Bakgrund en utredning i stort samma som bilaga 2 gjord på uppdrag av Kommunstyrelsen  bilaga 2..

Brev till Kollektivtrafiknämnden med frågor som man tidigare vägrat att svara på bil 3.

Bakgrundsmaterialet  visar att de som företräder kommunen på alla sätt försöker att förhindra bl.a. mig och rättsmaskineriet att få ett relevant material för att kunna fatta korrekta beslut. Många av de som företräder kommunen i mina ärenden måste naturligtvis betraktas som kriminella. Jag är beredd att upprepa vad som anges i bilagorna under sanningsförsäkran, samtidigt som jag på punkt efter punkt kan styrka vad jag anger.

Grunder för överklagandet :

Länsstyrelsen har angett att de inte har en direkt tillsynsuppgift i ärendet. Jag anser att någon instans eller myndighet måste ha befogenhet att tillse att även Norrköpings kommun följer gällande lagar och anvisningar. Om Länsrätten också skulle finna att Länsstyrelsens åsikt är riktig, att varken Länsstyrelsen eller Länsrätten inte kan utöva tillsyn i detta ärende. I så fall, ber jag att Länsrätten, på så sätt som lagen föreskriver, omgående vidarebefordrar detta överklagande till rätt myndighet. Finns det ingen myndighet för detta vill jag ha ett besked om detta, så jag kan gå vidare för att få en ändring till stånd.  Vi Norrköpingsbor har laglig rätt till samma bedömning som övriga landet och övriga EES-stater, när det gäller parkeringstillstånd för funktionshindrade, som övriga EES-stater. Vi har ett lagstadgat skydd att alla medborgare ska var lika inför lagen. Då ska inte en enskild tjänsteman ha sina egna speciella regler för Norrköpingsborna, och på eget bevåg försämra ännu mer för de funktionshindrade i Norrköping. Lagar och regler gäller även för Inger Viström.

Det är rimligt att kräva, att Norrköpings procentuella avslagsnivå av parkeringstillstånd, och totala antalet parkeringstillstånd  ska ligga ungefär som riksgenomsnittet, även om man inte kan kräva millimeterrättvisa. Det finns inget som tyder på annat än att vi har procentuellt fler funktionshindrade i Norrköping än landet i övrigt. Det är också rimligt att kräva att handläggarna om de ska göra egna medicinska bedömningar, ska var utbildade för detta, för att kunna göra korrekta bedömningar som lagstiftningen och kommunförbundet anger. Det är också rimligt att begära att handläggarna följer gällande lagstiftning med tolkningsanvisningar, och framför allt, att inte handläggarna tar egna beslut som gjorts och uttalats till mig, utan förankring i lagtexten, ”Jag har bestämt att antalet parkeringstillstånd ska minskas”.

Ur ekonomisk synpunkt om vi lägger till merkostnaden, för dagens mer omständliga handläggningen. Då kostar i dag, med personliga besök av de sökande  betydande belopp. Lägger man sedan till kostnaden för alla överklaganden, så har konsekvensen blivit en merkostnad  på flera millioner för skattebetalarna årligen. Nu försämrar man för de funktionshindrade utan att spara en krona.

Den politiska majoriteten i Norrköping anser sig inte behöva följa gällande lagar, eller också vägrar de att svara på frågan, det framgår från Norrköpings Tidningar chatsida inför förra riksdagsvalet  http://www.nt.se/output.asp?ArticleID=157712 . Det är därför angeläget att olika myndigheter gör klart för Norrköpings kommun, dess politiker och tjänstemän att lagar och förordningar gäller även för dom, och att gällande lagar är till för att följas.

Endast Moderaterna, SPI och Vänstern förklarade att även politiker och tjänstemän ska följa av riksdag och regering instiftade lagar.

EES:länderna inklusive Sveriges regering och riksdag har beslutat att samma regler för utfärdande av parkeringstillstånd ska gälla i alla EES-stater. Sverige är en av EES-staterna, och då ska reglerna följas även av Norrköpings kommun. Hur bestämmelserna ska tolkas framgår av lagstiftningen, prejudikat och kommunförbundets anvisningar.

En av kommunens handläggare Inger Viström, utan medicinsk utbildning har klart uttryckt att hon ska minska antalet parkeringstillstånd, för detta finns inget nämndbeslut. Av statistiken som jag inte får kontrollera fullt ut, på grund av sekretesskäl, så är det ändå ostridigt att Norrköping tidigare var en kommun som avslog betydligt fler ansökningar av parkeringstillstånd än riksgenomsnittet. Sedan Inger Viström fick delegation att bevilja och avslå tillstånd, har avslagen av parkeringstillstånden fördubblats.

Efter min anmälan till Länsstyrelsen har dock antalet avslag sjunkit, precis som antalet överklaganden till Länsstyrelsen. Jag har ställt frågan till kollektivtrafiken om orsaken till detta, men de vägrar att kommentera detta. Om ingen myndighet tillrättavisar kommunen om att nuvarande avslagsnivå är för hög, och att tidigare nivåer  är skrämmande höga i förhållande till riksgenomsnittet. Då befarar jag, om inga åtgärder vidtas fortsätter Norrköpings kommun till att avslå parkeringstillstånden godtyckligt.

Det faktum att  Norrköpings kommun, efter min anmälan till Länsstyrelsen, har minskat på avslagen av parkeringstillstånden, så är minskningen inte tillräcklig för att vara i närheten av riksgenomsnittet. Det visar ju klart att man ändrat på rutinerna så att man i dag kommit en bit närmare lagstiftningen. Det kan inte heller förstås på annat sätt att man insett den felaktiga handläggningen av parkeringstillstånden för funktionshindrade. På min fråga om orsaken vägrar man att svara på. Det tyder klart på att man inte vill erkänna den felaktiga handläggningen.

Kommunen kan inte heller påvisa att Norrköping har färre funktionshindrade än riksgenomsnittet, och som skulle förklara ett annat resultat än riksgenomsnittet.

Efter en ansökan av parkeringstillstånd kallar handläggaren numer in de sökande, där hon ställer frågor om sjukdomar, mediciner mm. som hon inte har varken utbildning eller delegation för. Därutöver är det dataregister som används, inte registrerat på så sätt som lagen föreskriver.

Enhetliga blanketter skall enligt kommunförbundet användas för att olika regioner ska kunna jämföras. Norrköping använder egna blanketter.

Vi har en lagstiftning som anger allas likhet inför lagen. När nu Norrköpings kommun helt klart inte är i närheten, eller försöker att göra en enhetlig bedömning, med övriga landet och övriga EES-stater. Då måste det naturligtvis finnas en instans eller myndighet som ser till att vi i Norrköping får samma möjligheter till parkeringstillstånd mm. som övriga Sverige och övriga EES-stater.

Jag ber Länsrätten att ställa frågan till Norrköpings kommun om orsaken till att man har outbildade handläggare som gör medicinska bedömningar? Hur det kommer sig att antalet avslag sjönk drastiskt efter min anmälan i ärendet. En sådan statistik ska visa antalet sökanden och avslag de sista 5 åren. , månad för månad så att den eller de som ska utreda detta får en fullständigt klar bild över kommunens avslag. Detta i förhållande till övriga landet och övriga EES-stater. Inger Viström har först drastiskt ökat avslagen och sedan efter min anmälan sänkt antalet avslag . det visar klart att man inte är i närheten av en enhetlig bedömning med övriga landet, och övriga EES-stater, och bryter därmed mot gällande regler och bestämmelser.

Norrköping är en utpräglad arbetarstad och har naturligtvis därför fler funktionshindrade än de riksgenomsnittet. Förutom funktionshindrade från födseln så är de flesta funktionshindren arbetsskador. Rimligt vore att Norrköping totalt ska ha betydligt fler funktionshindrade än riksgenomsnittet.

Hemställan.

Jag hemställer därför att Norrköpings kommun åläggs att följa de lagar och förordningar som reglerar vem som är berättigad till parkeringstillstånd. Detta innebär att antalet parkeringstillstånd och antalet avslag i fortsättningen, ska ligga i närheten av riksgenomsnittet. Jag hemställer även, att handläggare som gör medicinska bedömningar, ska han eller hon ha en medicinsk utbildning, anpassad för detta. Detta för att kunna bedöma neurologiska, och ortopediska funktionshinder. Jag hemställer även att kommunen blir skyldig att svara på relevanta frågor som har med Tunaforsnytts, och min granskning av kommunen. Att göra. (Tunaforsnytt är registrerad som periodisk tidskrift hos PRV). I övrigt hänvisar jag till tidigare inlämnat material i ärendet. Jag hemställer även, att så länge som kommunens tjänstemän inte kommenterar vad jag anger i mina inlagor så skall naturligtvis min version gälla fullt ut.

 

Med vänlig hälsning

 

 

Klas Adsell