Uppdaterad 2006-05-24 09:05

Konflikten mellan Klas Adsell och Norrköpings kommun, ett sammandrag. Bil 1

Sammanträden Kollektivtrafiknämnden 18 aug kl Kommunstyrelsen 16 aug kl   Ver 2004-08-10

Det finns en utredning på mer än 30 sidor och närmare 1000 bilagor som ligger som underlag för ett skadeståndstalan. Det här är ett sammandrag av den utredningen. Var säker på att jag kan styrka fakta på punkt efter punkt.

Huvudansvariga för att konflikten inte lösts beror på S-politikerna Jan-Olov Johnsson och Jan-Erik Karlsson. Inblandade tjänstemän är bl.a Nils Ryman, Ulf Riismark, Kaj Almqvist, Bengt Johansson, Olof Rydberg, Björn Lunnerdahl, Eva Lindahl, Susanne Christensson och Siv Lejefors m.fl. Samtliga uppräknade har varit informerade om fakta, men har på olika sätt förnekat fakta för att få mig betalningsansvarig. Jag riskerade två års fängelse på grund av deras förnekanden om vad som egentligen hänt. Nu klarade jag mig med 5000:- i böter. Jag kommer att begära resning, och då kommer jag att redovisa bandinspelningar som klart styrker att kommunledningen medvetet ville ”sänka mig”. I skadeståndsmålet kommer alla inblandade att få vittna.

1.      1968 köpte Klas Adsell fastigheten Kvarntorp 1:3, fick byggnadslov för mek verkstad och bilförsäljning. Kommunstyrelsen i Kvillinge (Enar Wahllund)  konstaterar även att den planlagda delen av fastigheten inte är aktuell längre som park och får bebyggas. Detaljplanen ändrades dock inte förrän för något år sedan genom att upphäva större delen av planen.. Ungefär som kommunstyrelsen sa 1966. Detta har Nils Ryman och Kaj Almqvist tidigare på olika sätt förnekat bl.a. i Vattendomstolen. Jag fick för några år sedan även byggnadslov för en ny byggnad på 300 kvm. Utan att detaljplan krävdes. Trotts att Nils Ryman och Bengt Johansson under ed sagt att det var uteslutet att bebygga utan detaljplan.

2.      1978 Bygglovkontoret konstaterar att bilförsäljning inkluderar även försäljning av husvagnar. Bygglovkontoret kräver att skyltar anger var parkeringsplatserna är belägna. Jag får byggnadslov även för skyltarna som anger var parkeringsplatserna är belägna.

3.      1980 Huvudbyggnaden brinner ner, får nytt byggnadslov för ett affärshus med försäljning och lagerlokaler. Bygger upp 1/3 del (600 kvm) (fastigheten var inte fullförsäkrad). Byggnadslov för försäljning är allt från skomakeri till restaurang, enligt Boverket och lagstiftarna.

4.      1982 ??? Blir informerad om att kommunen vill öka tappningen i Torshagsån för att hålla Nedre Glottern på en jämn nivå, och att detta kräver vattendom. Jag måste alltså bli informerad vid en ombyggnad. Kommunen bygger om utan att informera eller vattendom.

5.      1983 Får byggnadslov för service och försäljning för en tillbyggnad. Plansidan påpekar det olämpliga med uppställning av husvagnar på det planlagda området. De konstaterar att trafiksituationen inte hindrar etableringen, samma konstaterande om trafiksituationen, gjorde man även 1968. Allt detta försökte Ulf Riismark att undanhålla i en utredning om byggnadslov för uppställning av husvagnar finns på fastigheten för några år sedan. Han förnekade att jag hade fått  eller att det fanns byggnadslov för uppställning av husvagnar.

6.      Bygglovchefen Bengt Johansson, bygglovhandläggarna Olof Rydberg och Erik Jämtner konstaterar på olika sätt, att för upplag krävs byggnadslov – yrkesmässig uppställning av husvagnar kräver bygglov.- och att bygglov för uppställning av husvagnar finns på fastigheten  Det finns HD-beslut om att det krävs bygglov för 4 husvagnar uppställda 1 månad. RÅ 1980 2:73.

7.      1988 Bygglovchefen anger i bygglovshandlingar att jag söker utökat bygglov för uppställning av husvagnar. Bygglovkontoret förhalar ärendet i fyra år på uppmaning av s-politikern Enar Wahlund som ville dricka sitt morgonkaffe på min mark. Man kan väl inte få utökat bygglov om det inte finns något eller ………..

8.      1992 Kommunens vattendrag som mynnar ut i Torshagsån, på min fastighet rämnade samtidigt som Torshagsåns sidor ger vika på min fastighet. Kommunen har trotts påstötningar inte underhållit sitt vattendrag sedan Kvillinge kommungick upp i Norrköpings kommun. Kontaktar vattendomstolen och får veta vilka regler som gäller för att kulvertera ån. Får klarsignal om att  ån inte låg på planlagt område och att det var bara att kulvertera. Löftet gav Olof Rydberg och Bengt Johansson. Bandinspelningar finns.

9.      Jag kulverterar Torshagsån, bygglovhandläggaren Olof Rydberg var på plats under arbetet. Om vi inte fått hans godkännande några veckor innan hade han varit skyldig att stoppa arbetena, om vi befunnit oss på planlagt område. Finns bandat.

10.  Eva Lindahl och Kaj Almqvist m.fl. blev rasande. De fick senare Olof Rydberg att förneka att bygglovkontoret gett mig klarsignal till kulverteringen.

11.  Gunnar Bredin och senare miljöorganisationerna blev informerade om att jag följt gällande regler och att kulverteringen av  Torshagsån inte låg på planlagt område. ( Det som var viktigt enligt dåvarande vattenlagen, var att kulverteringen inte stred mot gällande planer och dess syften).

12.  Bengt Johansson har senare lämnat fem olika versioner om vad som sagts mellan bygglovkontoret och mig i kulverteringsärendet. De flesta versionerna bandade.

13.  Blev ombedd av Länsstyrelsen att ändå söka vattenlov i efterhand. Sökte runt 1993 vattenlov i efterhand och fick det i Vattendomstolen men föll i Vattenöverdomstolen.

14.  Kommunen skickade ut ett pressmeddelande och framträdde i radio TV och menade att jag varit brottslig och klandervärd och att jag borde kontaktat kommunen innan jag kulverterade. Kaj Almqvist ville sänka mig med uppenbara lögner. Nils Ryman förnekade i princip alla byggnadslov.

15.  Hela min familj mådde dåligt, själv fick jag ett slaganfall i samband med att jag läste kommunens överklagande.

16.  Naturligtvis fick jag fel när f.d. chefsarkitekten Nils Ryman och kommunekologen Kaj Almqvist förnekade mina samtal med kommunen innan kulverteringen. Man förnekade även byggnadsloven för uppställning av husvagnar. Naturligtvis för att hävda att min etablering stred mot detaljplanen. Bägge dessa personer var väl medvetna om att jag både hade byggnadslov för uppställning av husvagnar och även fått bygglovkontorets klarsignal för kulvertering. Det hade jag informerat dem om både muntligt och skriftligt. Man läste medvetet fel på flera hundra meter på översiktsritningar. Man menade att det inte gick att mäta på ritningarna och att dom var felritade.

17.  Jag fortsatte att banda alla inblandade för att kunna styrka fakta, har idag mer än 50 timmar inspelade .

18.  Kallade hit Jan-Olov Johnsson och Jan-Erik Karlsson och klargjorde att jag hade full bevisning om att kommunen gett klartecken till kulverteringen och att Olof Rydberg dessutom var här under byggnationen. Hade det varit ett svartbygge hade han varit skyldig att stoppa det.

19.  Kommunen blev överbevisade, om att jag kunde styrka, att man givit mig lov att kulvertera Torshagsån och köpte den kulverterade sträckan under urpressningsliknande former, från kommunens sida. Man trixade hela tiden med att förneka att man godkänt kulverteringen. Kostnad för skattebetalarna 4-5 millioner.

20.  Jag redovisade fakta på Internet vilket irriterade Jan-Olov Johnsson. Han beslutade att alla mina ärenden skulle behandlas i rättssystemet i fortsättningen.

21.  Jan-Olov Johnsson anordnade ett telefonmöte med berörda tjänstemän och politiker, idiotförklarade mig och hetsade andra tjänstemän och politiker mot mig, i ett försök att tysta mig och dölja fakta för andra. Festligt när tjänstemän plötsligt vänder än ryggen.

22.  Det har blivit fler än 60 ärenden och kommer säkert att bli närmare 70 stycken innan vi är färdiga.

23.  Bygglovchefen Bengt Johansson och Jan-Erik Karlsson förklarade, att de kunde inte diskutera mina ärenden utan att Jan-Olov Johnsson ger klartecken. Andra politiker försökte få Jan-Olov Johnsson att besinna sig. Tjänstemän och politiker ville inte stöta sig med Jan-Olov Johnsson så några resultat blev det inte.

24.  Kommunen kallade de inblandade tjänstemännen och politikerna till möte. Där bestämdes att jag saknade byggnadslov för uppställning för husvagnar och parkeringar. Senare menade de att byggnadslov för pizzeria och bageri saknades. Jag har nu hittat bevisning om det motsatta i stadsarkivet.

25.  Maj-Lis Alm hjälpte Jan-Olov Johnssson med att stänga av vattnet för alla mina hyresgäster, - fem företag - för en faktura på 600:-, 30 dagar gammal. Bl.a. en biltvätt och en städfirma. Man förvissade sig inte heller om det bodde några minderåriga i fastigheten. Kostnad för kommunen ca. 20000:-. Man var tvungen att gräva sig igenom ca 2 meter tjäle. 10 man var engagerade. Inkl televerket och ”elgubbar”.

26.  1982 och1996 Torshagsån byggdes om olagligt och kapaciteten mer än tre-dubblades.

27.  1997 Begärde jag bygglov för en återuppbyggnad av ”gamla konditoriet” Nyköpingsvägen 31B. Påpekade för bygglovchefen  vad som framgått av förarbetena till PBL ”att om man inte anger vad som får bebyggas så skall det anses som att inget får bebyggas.” Tidigare hade plansidan skriftligt angett att det var uteslutet att bebygga fastigheten. Bygglovkontoret angav min text i bygglovkontoret och då borde dom ju känt till fakta.

28.  Jag krävde därför ersättning  för den förlorade byggrätten. Jag hade dessutom styckat av en del av fastigheten för parkändamål.

29.  Bengt Johansson och jag diskuterade gemensamt i flera bandade samtal på vilka grunder man skulle avslå bygglovet. Jag hade tidigare blivit informerad om att så skulle ske, och det var ett korrekt beslut i detta fall. Dessa samtal förnekade Susanne Christensson, Siv Lejefors och Bengt Johansson i sex år. När jag hotade att spela upp bandet i rätten. Först i rätten  erkände Bengt Johansson att samtalen förts på så sätt som jag angivit.

30.  Vi kan ju inte plötsligt ändra oss sa Jan-Olov Johnsson och Jan-Erik Karlsson, och plötsligt ge dig byggnadslov när vi tidigare sagt nej. HOPPSAN!

31.  Plötsligt när det skulle kosta pengar, då menade Björn Lunnerdahl, och Siv Lejefors att man visst fick bygga på fastigheten. HOPPSAN.

32.  Björn Lunnerdahl och Siv Lejefors fick värderingsföretaget Forum att inför huvudförhandlingen i fastighetsdomstolen ändra sin värdering tre gånger, genom att bearbeta värderingsföretaget. Jag har alla tre värderingarna och där det framgår att värderingsmannen ändrat efter anmodan från dessa två. Kunde kostat mig en halv million.

33.  Värderingen kostade kommunen 100.000:- mot normala 7.000:-. Totalt kostade nederlaget i fastighetsdomstolen kommunen ca 2.000.000:-. Jag fick ca 900.000:-.

34.  Nu förnekade bygglovkontoret igen bygglovet för pizzerian, trotts att T-B Green, Rolf Karlberg genom slutbevis godkänt etableringen av pizzerian. Slutbevis skall inte utfärdas om inte alla myndigheters krav är uppfyllda.

35.  3 gånger har Länsstyrelsen fastställt att bygglov för pizzeria och livsmedel finns, Länsrätten en gång Kammarrätten  en gång. Regeringsrätten prövade inte ärendet. SANSLÖST.

36.  Stadsjuristen Susanne Christensson har i Tingsrätten förklarat att i byggnadslov för försäljning ingår allt från skomakeri till restaurang. Plötsligt säger bygglovchefen till miljö och hälsa att byggnadslov saknas även för bageri.. SANSLÖST.

37.  Bankerna säger upp alla lån på fastigheten eftersom bygglov saknas för parkeringar, pizzeria och bageri., allt enligt dåvarande bygglovchefen Bengt Johansson. Jag sätts i personlig konkurs. Flera av mina bolag  försätts i konkurs. Fel eller försummelse vid myndighetsutövning

38.  Tre utredningar där kommunen undanhåller fakta anger att byggnadslov för uppställning av husvagnar saknas. Falska antaganden av Ulf Riismark, Bengt Johansson och Jan-Erik Karlsson. Man undanhåller fakta från akten.

39.  Fastigheten Kvarntorp 1:3 säljs på exekutiv auktion, med en förlust på över 3 millioner. Jag hade varskott kommunen, som ansåg sig förhindrad att hjälpa till. Ingen köper en fastighet till fullt pris när bygglovchefen m.fl.säger att  byggnadslov saknas. Bidragande faktor var att man byggt om Torshagsån så att man kan tappa 3000 lit/sek, där det ryms endast ca 600 lit/sek Detta har orsakat stora vattenskador och kommer att göra detta även i framtiden. Samtidigt som Maj-Lis Alm kritiserade min kulvertering gav hon klarsignal till den 4 ggr större ombyggnaden i Torshagsån, naturligtvis utan att söka vattendom och på planlagt område.

40.  Jag berör inte målen i Tingsrätten och Hovrätten speciellt ingående, där Nils Ryman, Bengt Johansson och Olof Rydberg förnekade fakta rakt igenom under sanningsförsäkran. Jag polisanmälde dom. Enligt uppgift så kontaktade Jan-Erik Karlsson en hög polischef, kanske för att påverka utredningen. Bandinspelningar från Tingsrätten och Hovrätten är full bevisning att de lämnad osanna partsinlagor under sanningsförsäkran i Norrköpings Tingsrätt och Göta hovrätt. Jag har pratat med polischefen som tyckte att jag” ballat ur”!

41.  I rätten angav man bl.a. att jag haft husvagnsförsäljning i skyddsrum där en husvagn inte kommer in. Man förnekade gång och cykelbanor, man förnekade brandklassning, godkännande från brandmyndigheter, man förnekade godkänd avfallshantering. Man ansåg fastigheten trafikfarlig trotts mer än tre utredningar gjorda av kommunen som visar på det motsatta. Man menade att fordon ofta körde in i fastigheten trotts att detta inte skett de senaste 35 åren, eller sedan vi fick högertrafik. Kommunen vann på sina lögner.

42.  Den olagliga ombyggnaden av Torshagsån gjorde att jag , kommunen m.fl fick stora skador genom översvämningar och erosion för något år sedan. 

43.  Senare  förnekade Bengt Johansson skriftligt till Länsstyrelsen ett samtal mellan mig och Susanne Christensson, på bygglovkontoret. Där Susanne Christensson sa att byggnadslov för livsmedel saknas i fastigheten. Det tog 6 månader innan jag med lite brösttoner fick Susanne Christensson att bekänna att Bengt Johansson inte talade sanning. I Tingsrätten säger hon att byggnadslov för försäljning innefattar allt från skomakeri till restaurang.

Skador:

Hyresförluster, konkurser i husvagnsrörelsen och livsmedelsbutiken, personlig konkurs, psykiskt lidande, har levt på existensminimum i närmare 10 år.

Allt beror på en lynnig politiker, med en liten klick militanta medarbetare beredda och stötta och skydda honom. Protokoll eller brev vill han inte skriva..

Jag kräver ersättning för samtliga förluster och kostnader jag haft i alla de här ärendena och kommer att senare precisera beloppen.

Var säker på att jag är mycket noga att redovisa fakta och inget annat.

Bevisningen är i det närmaste klar. Jag har utelämnat mycket här bara för att få det mer lättläst enligt önskemål. Om något är oklart fråga så skall jag komplettera materialet.

Var säker på att det är på det sättet som jag anger.

Med vänlig hälsning

 

 Klas Adsell